Endast tre av 40 arbetssökande har Linkedin

Idag föreläste jag om sociala medier och karriär för drygt 40 arbetssökande. Jag berättade om vikten av ett relevant CV på Linkedin, hur man nätverkar med hjälp av sociala medier etc.

Jag frågade gruppen hur många som har konto på Linkedin och det var endast tre (!) av alla 40 som räckte upp handen. En skrämmande siffra med tanke på att Linkedin är den i särklass största oberoende karriärsajten. Okej, jag har kanske inget jättebra statiskt underlag för att kunna uttala mig generellt men det väcker ju en del funderingar.

Men varför är så få arbetsökande medlemmar på Linkedin? De vanligaste svaren jag får är

 • Irrelevant (De jobb jag söker finns ändå inte på linkedin)
 • Krångligt, (ännu ett lösenord att komma ihåg)
 • Jag vet inte hur man gör
 • Linked-vadå-sadu?
Som arbetssökande borde man vara intresserad av att använda så många plattformar som det bara går för att hitta rätt arbetsgivare. Att strunta i Linkedin när man är på jakt efter jobb kan vara farligt! Vad tror du är orsaken?http://www.privataaffarer.se/nyaaffarer/na-nyheter/en-miljon-svenskar-pa-linkedin-402725

http://se.linkedin.com/pub/henrik-sk%C3%B6ld/16/379/334/ 

 

 

3 comments On Endast tre av 40 arbetssökande har Linkedin

 • Det finns en del företag/organisationer som i sina kandidatdatabaser länkar till Linkedin, dvs gör det möjligt för sökande att länka till Linkedin, vilket måste ses som ett enkelt, smidigt och effektivt system för både företag och de som söker. Då kan den som söker ”bara” även skicka med ett kort säljbrev där man beskriver varför man vill ha just det jobbet. Är osäker på om man i denna typ av databaser kan hålla sig levande på så sätt att ev ny information inom Linkedin automatiskt letar sig fram och in i företagsdatabasen, dvs någon form av aktiv länkning. Är det möjligt?, ni som vet.

 • Hej!
  Ja, via det rekryteringsverktyg vi på Kollegor använder läser vi era linked in profiler via linked in (de länkas) och det innebär att vi har uppdaterade uppgifter.

  Vill dock tillägga att länka sin linked in är ett bra komplement, ersätter oftast inte ett fullständigt cv. Om du vill använda din linked in profil som cv se till att utforma den som du skulle gjort med ett ”klassiskt” cv. Tror dock att få personer vill vara så publika med sin karriär.

  Stefan, håller fullständigt med dig! Konstigt att inte fler väljer att skapa en profil på Linked in.
  I min värld är det bättre att lägga tid på det än att registrera uppgifter på platsbanken med dess uråldriga gränssnitt. Vill du komma närmre ett jobb? Skapa en relevant profil på Linked In!

  /Petra

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

© Henrik Pallin - Nätvanor 2019