Identitetskapning, lagfarter och miljonlån

Bedragaren Ingela Jansson dömdes i veckan till 25 års fängelse av en etiopisk domstol. Hon dömdes för männsikosmuggling vilket är ett grovt brott. Ingela har tidigare lyckats smita från rättvisan genom att övertyga en svensk domstol att hon skulle släppas i väntan på dom. När det var dags att avtjäna straffet var Ingela redan långt borta. Ingela har genom sin sociala förmåga och stulna identiteter lyckats lura samhället och företag i Sverige på stora summor. Hon har tagit lån i andras namn, köpt varor på avbetalning, hyrt bilar, bokat hotell etc.

Att stjäla en persons ID-kort är inte något större problem för en rutinerad tjuv. Ingela använde sig av identiteten på en kvinna i ungefär samma ålder och med liknande bakgrund vilket gjorde att personal hon handlat av inte misstänkt något. Problemet med kapade identiteter har ökat snabbt under det senaste året enligt säkerhetssajten Securityuser. Antalet bedrägerispärrade personer har på ett år ökat med 29 procent. Den som får sin identitet kapad bör lägga in en bedrägerispärr, så att inga fler krediter kan tas. Antalet bedrägerispärrade personer har fördubblats under de tre senaste åren.

Med en stulen identitet kan en bedragare enkelt beställa lagfart på ett obelånat hus. Sedan knallar bedragaren till banken och lånar miljonbelopp. Pengarna sätter banken glatt in på ett nytt konto, eftersom de gärna vill ha miljonaffären i sin bank. Att få reda på vilka hus som är obelånade kan göras genom telefonsamtal eller registerslagningar. Registerslagningar lämnar oftare spår efter sig men är relativt enkla. Genom att låtsas göra en marknadsundersökning får man snabbt svar på hur stor andel av huset som är belånat osv.

Detta är ett bedrägeri som är i princip omöjligt att genomföra utan social manipulation. Det krävs att personen som besöker banken med lagfart och stulen identitet beter och uppför sig som en personen ifråga.  En 20-åring man kan sannolikt inte med framgång låtsas vara en kvinna i 60-års åldern.

Några tips för att skydda mot identitetskapning:

Håll i plånboken. Störst risk för bedrägerier är om någon kommer över ditt körkort eller annan id-handling.

Håll koll på posten. Lås brevlådan och undvik att lägga kontobesked i pappersinsamlingen.

Polisanmäl. Anmäl direkt om du blir av med kreditkort eller id-handlingar.

Spärra personnumret. Spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen samtidigt som du polisanmäler.

Länkar:

http://www.securityuser.com/news.asp?newsid=3120
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13151074.ab
http://www.villaagarna.se/Paverka/Villaagarnas-opinionsbildning/Bostadspolitik/Vara-asikter/Skarp-reglerna-for-lagfarter/
http://intressant.se/intressant

 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

© Henrik Pallin - Nätvanor 2019