Kriskommunikation i sociala medier

Har idag föreläst för ett fantastiskt gäng i Sunne! Räddningstjänsten i Karlstad arrangerade en regional samverkanskonferens och jag var inbjuden att föreläsa om sociala medier med fokus på kriser och social oro. Deltagarna var representanter från landstinget, polisen, försvaret, räddningstjänsten och några värmländska kommuner.

Igår publicerade Mittuniversitetet en rapport om hur sociala medier påverkade rapporteringen och hanteringen under oroligheterna i Husby. En intressant rapport som belyser hur användningen ser ut. Möjligheten att som myndighet kommunicera direkt med medborgarna utan att först gå genom nyhetskanaler och journalister är något som man belyser. Man understryker även vikten av korrekt information och snabbhet. Tyvärr står ju de i motsats till varandra men inkorrekt information kan underblåsa oroligheterna.

Sociala medier, som ofta skildras som ett redskap för våldsverkare i samband med upplopp och sociala oro, visade sig dessutom vara till större nytta för polis och andra myndigheter än för upploppsmakarna. På relativt kort tid blev de sociala medierna en mycket effektiv kanal för polisen, berättar Lars Nord.

 

Länkar

Ladda ned rapporten här »

 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

© Henrik Pallin - Nätvanor 2019