Likejacking – när Facebook gillar sidor automatiskt

På senare tid har flera av mina vänner råkat ut för att Facebook gillar sidor automatiskt och och ofta läser man statusar i stil med:

Hjälp! Facebook gillar sidor automatiskt!

Klicka inte på länkar från mig då får du virus.

 

Det som har hänt är oftast inte ett virus utan att en så kallad applikation har agerat på kontot.

Facebook har blivit navet i nätets infrastruktur. Vi vill enkelt kunna dela med oss av framgångarna i löpspåret, spellistan från Spotify och leta vänner i Ruzzle. Därför ger vi många appar och program vi använder vår tillåtelse att agera i vårt namn på Facebook vilket oftast är helt ofarligt, så länge vi är är medvetna om det.

Detta dök upp i mitt flöde häromdagen

likejack

Problemet uppstår när vi utan att vara medvetna om det ger tillåtelse till appar att göra det samma. Vissa appar gillar sidor utan vårt medgivande, vilket ger intrycket av att det är vi själva som gjort det.

I sociala medier och Facebook klickar vi gilla för att visa vår uppskattning eller bekräfta det skrivna. Det kan vara ett varumärke, en bild eller något en vän skrivit. Samma sekund som vi klickar gilla så delas det med vänner i vårt flöde och om andra som gillat samma företeelse. Spridningen som uppstår kallas viral eftersom exponeringen ökar ju fler som delar eller gillar.

viral spridningDet har därför dykt upp företag som säljer likes / gillningar eftersom många likes / gillningar som bekant är nyckeln till att nå framgång i marknadsföring på Facebook och andra sociala medier. Det våra vänner gillar är det mer sannolikt att vi själva gillar, en princip som gäller såväl online som offline.

Hur blir man av med det?
Lösningen är enkel. Man berättar helt enkelt för Facebook att man inte längre vill att olika appar ska ha behörighet att agera på ens flöde. Gå in på Facebooks applikationsinställningar så ser du snabbt vilka applikationer du gett tillåtelse till. Om du ser någon applikation i listan som du tycker verkar skum, klicka bara på krysset längst ut till höger så tar du bort den.

https://www.facebook.com/settings?tab=applications

Byt för säkerhetsskull också lösenordet till Facebook.

 

 

 

 

3 comments On Likejacking – när Facebook gillar sidor automatiskt

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

© Henrik Pallin - Nätvanor 2019