Med ett leende på läpparna

Anders Lindh tipsade imorse på sin blogg om ett föredrag på TED som tar upp aktuell forskning kring leenden och hur de påverkar vår omgivning. Jag fascineras av sådan forskning, att konstatera något som vi redan visste och har vetat i urminnes tider:

  • Det är bra att le.
  • Leenden smittar
  • Ett gott skratt förlänger livet

Det finns en hel del forskning kring detta ämne och bland annat Ulf Dimberg vid Uppsala Universitet har forskat på ansiktsutryck och leenden. Han konstaterar i sin forskning att man är blixtsnabb på att uppfatta ansiktsuttrycken hos sin omgivning och förklarar det med gruppdynamik:

Evolutionsbiologiskt har det varit oerhört viktigt för oss att kunna kommunicera emotionellt, att läsa av andra människor blixtsnabbt. Är du snäll eller farlig? Får jag vara med i gruppen? Faktum är att vi reagerar mycket snabbt på andras ansiktsuttryck, trots att vi inte själva behöver uppfatta det

 

En av de mest spännande punkterna  i hans resultat är den att personer utanför gruppen är duktigare på att avgöra om personerna i gruppen är äkta i sina ansiktsutryck. Ju mer man är delaktig i en grupp desto sämre blir man alltså på att avgöra leendet är äkta.

BBC har på sin sajt ett högst populärvetenskapligt test där man får se personer le, 20 st totalt, efter varje leende får man svara på frågan om leendet är äkta eller inte. Hur många rätt prickar du?

Vad säger ni om drottningen? Äkta eller falskt?
Ett äkta leende?

 

Länkar: 
http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/mind/surveys/smiles/index.shtml
http://www.sydsvenskan.se/sverige/article429077/Lita-aldrig-pa-ett-leende.html
http://anderslindh.wordpress.com/2011/05/19/om-du-ror-dig-fort-och-ler%e2%80%a6/
http://www.ted.com/talks/ron_gutman_the_hidden_power_of_smiling.htmlLeave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

© Henrik Pallin - Nätvanor 2019