Om hur man ritar en haj – du kan låna min hajmall

Min fantastiske femåring fick den idén att ha en hajshow på dagis. (En hajshow är för oss vanliga icke-dagisbarn en vernissage där han hängt upp tio bilder på hajar med olika färgläggning.) Lite Andy Warhol över det hela.

Fröknarna hade snällt och uppmuntrande plockat fram en mall, en bunt vita papper och färgkritor. Hittills finns inget konstigt eller udda, det är snarare i det osagda misstaget ligger.  Han ritar och tecknar under en lång stund. När det är dags för hajshowen så ser man att han med en femåringsprecision skrivit ordet MALL i hörnet av varje teckning!

Det som egentligen kunde varit ett roligt tillfälle att lära sig ett nytt svårt ord resulterade istället i en felinlärning och risk för misslyckande. Jag frågade honom vad ordet mall betyder och fick svaret fisk! Att förklara det självklara borde vara självklart. Det är just i att förklara det självklara utmaningen ligger eftersom vi inte reflekterar. Inlärning ska bygga på glädje vilket en hajshow är ett gyllene tillfälle till! Hajshowen blev en succé även om han tyckte att dagis borde ställt upp med popcorn för att öka antalet besökare.

Jag kan spontant komma på ett antal hajmallar från min egen skoltid; de flesta inte helt otippat från gymnastiklektionerna där regelgenomgångar lös med sin frånvaro. Var det egentligen någon som tog sig tid att förklara begrepp som varva, offside och hoppsasteg eller förutsatte man att alla redan kunde och visste?

Vilka hajmallar sprider du omkring dig? Vilka begrepp och rutiner tar du för givet att alla i din omgivning kan?


2 comments On Om hur man ritar en haj – du kan låna min hajmall

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

© Henrik Pallin - Nätvanor 2019