Bloggat

Så länsar grannen ditt lönekonto med sin iPhone

augusti 21, 2011

Affärsidén
Att kunna ta betalt för sina varor och tjänster är en grundsten i all handel, oavsett det gäller e-handel, torghandel eller om du köper våningssäng på Blocket. Kontanthanteringen minskar i hela samhället och handeln försöker styra så mycket av pengaflödet som möjligt till betalkort. Som småföretagare kan en lösning för att ta betalt med kort bli en dyr affär. Antingen en dyr investering i 15000 kronors klassen eller höga månadskostnader och abonnemang.

Stockholmsbaserade företaget Izettle AB har kommit på en, i teorin, genial lösning på detta. Med hjälp av deras app och tillhörande kortläsare kan såväl privatpersoner som företag ta betalt med kort. Företagets förtjänst baseras på procent på transfererat belopp och en avgift per transaktion.

iZettle kan användas med eller utan kortläsaren. Har du en kortläsare sätter du in den i din iPhone, iZettle-appen startas då automatiskt. Skriv in beloppet, en beskrivning av köpet – eller varför inte ta ett kort på produkten – och sätt i köparens kort i läsaren. Har du inte en läsare skriver du in kortnumret direkt i appen. Köparen signerar sedan direkt på din telefon och får ett kvitto till sin inbox. (www.iZettle.com)

Så här är det tänkt:
När en försäljare möts av orden ”tyvärr, jag har inga kontanter” kan denne snabbt och smidigt slita upp sin iPhone och ta betalt ändå! Inga mer undanflykter för att slippa köpa korv, strumpor eller kakor av kvarterets scouter. Bara stoppa in personens VISA i telefonen, knappa in beloppet och låt köparen signera. Dagen efter sitter pengarna på ditt konto. Inga dyra hanteringskostnader, inga abonnmang, inga investeringar.

izettle.com izettle

Men är det säkert?
Enligt iZettle AB är korthanteringen helt säker och uppfyller alla tänkbara säkerhetskrav ställda av VISA, Mastercard etc. Det är som vanligt inte tekniken och principerna som är osäkra enligt min bedömning. Det är hanteringen med att privatpersoner kan belasta kontokort.

Även privatpersoner kan få iZettle till sin mobil. Allt som krävs är ett konto på Facebook (!) och att du är folkbokförd i Sverige. Att belasta någons kontokort är något som enskilda inte bör kunna göra. Eftersom det inte krävs någon PIN-kod räcker det att ha tillgång till kontokortet eller numret. En granne med spelberoende kan alltså länsa sina anhörigas konton bara genom att stoppa deras VISA-kort i sin telefon. Att det är olagligt och otillåtet har inte stoppat spelmissbrukare förr och lär inte hindra dem nu.

Kortindustrin och banker har i åratal kämpat för att lära sina kunder att hålla hårt i sina betalkort. Att lämna sitt betalkort till en okänd som sedan stoppar in det i sin iPhone är inget beteende att eftersträva. Att få personen att lämna från sig sin PIN-kod är dessutom en enkel match med hjälp av extra programvara.

Det krävs inte heller någon PIN-kod. Det räcker med tillgång till kort eller kortnummer för att kunna tömma någons konto på pengar. För en person med stort flöde av transaktioner lär inte iZettle kunna upptäcka att det är pengar som tagits utan tillstånd förrän den utsatte själv anmäler händelsen. Ett system som möjliggör enkla kortbetalningar mellan privatpersoner öppnar upp nya vägar att få in svarta pengar i den vita sektorn.

I teorin löser iZettle ett välbekant vardagsproblem. Riskerna med att låta privatpersoner belasta varandras betalkort överstiger vida vinsterna enligt min bedömning. Smidiga betalningar är bra men du kan lika gärna skriva PIN-koden på baksidan av ditt VISA-kort och lägga det på bardisken.

Länkar:

https://www.izettle.com/se/sa-fungerar-det/hur-gor-man/
http://www.asiktstorped.se/professionellt/kundupplevelser/izettle-sa-funkar-den/
http://www.idg.se/2.1085/1.398736/izettle-slapps-i-sverige
http://itunes.apple.com/se/app/izettle/id447785763?ls=1&mt=8

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Micke Kazarnowicz augusti 22, 2011 at 12:57 e m

  Det finns säkerhetsmekanismer på plats när det gäller stora överföringar, och iZettle har ju kontroll på vem det är som får pengarna. Jag är inte alls orolig över bedrägerier, inte mer än jag är när jag använder kortet utomlands (faktiskt mindre oro med iZettle)

  • Reply Henrik Sköld augusti 22, 2011 at 2:21 e m

   Förstår hur du menar, men eftersom applikationen tillåter att köp görs utan varken kort, chip eller kod så öppnar det för bedrägerier. Ett köp med chip och kod utomlands är nog att klassa som säkert!

 • Reply Cecilia september 19, 2011 at 8:37 f m

  För företag måste hela proceduren med inlösenavtal med kort vara på plats. Och iZettle måste ha ett PSP avtal med bankerna så det finns försäkringar… så på privatsidan kan det kanske vara ett vara ett problem, men på företagssidan ser jag inte att det slinker igenom något oreglerat.

 • Reply Jocke januari 12, 2013 at 4:13 e m

  Detta är helt klart ett steg mot rätt riktning från kontanthanteringen. Att bli ”rånad” via iZattle är som att snatta och lämna sitt visitkort efter sig. Inget som någon behöver oroa sig för.

 • Leave a Reply