Hur ser ditt barns nätvanor ut? Behöver man som förälder vara orolig?

Skolföreläsningar om integritet, nätmobbning och sociala medier.

Jag tycker det är fantastiskt roligt att prata med barn om sociala medier. Så när skolor hör av sig och vill boka workshops, föreläsningar eller föräldramöten blir jag därför extra glad! När jag träffar elever och föräldrar ligger fokus alltid på kommunikation, integritet och vikten av ett fungerande samspel. Målgruppen är mellanstadiet och uppåt men innehållet för en fjärdeklass skiljer sig självklart rejält från det till en gymnasieklass. Allt det jag säger, lär ut och pratar om baseras på den senaste forskningen och aktuella riktlinjer. Materialet från Statens medieråd, No Hate, är något jag starkt rekommenderar och använder mig av.

Arbetet med brukar jag dela in i tre olika steg som samverkar med varandra:

Föräldramöte
Vi börjar med ett föräldramöte där jag ger en introduktion till sociala medier, ungas nätvanor och vad som styr vårt beteende på internet.  Jag berättar om bloggar, Facebook, KIK, Moviestarplanet, Snapchat etc och vilka lagar som gäller på nätet.

Henrik Skold -47 Vilka avtryck ger det som vi skriver på internet? Hur bör man resonera som förälder kring sitt barns närvaro på internet? Alla får med sig en checklista och lite punkter att prata med sitt barn om.

Stort fokus ligger på att man som vuxen inte ska vara orolig i onödan och inte skrämmas av tekniken. På samma sätt som man engagerar sig i andra fritidsintressen kan man enkelt visa intresse för den tid barnen tillbringar online. Ställa frågor, läsa på och visa nyfikenhet för det barnet gillar gäller ju oavsett om det spelar basket i en gympahall eller Minecraft online. 


Föreläsning i klassen
Dagen efter kör jag föreläsningar med klasserna. Upplägget är på ca 45 minuter för mellanstadiet och 1h för högstadiet och uppåt.  På ett lättsamt och tillgängligt sätt berättar jag för barnen om sociala medier, integritet och etik på nätet.

Henrik Skold -19

Barnen är delaktiga i diskussionerna och vi skissar fram konkreta förhållningssätt. Vad ska man tänka på när man pratar på nätet, hur är man en bra kompis online? Är det någon skillnad på vad man får säga och skriva?

 

 

 

 

 

Uppföljning hemma
När barnen kommer hem kan man som förälder prata med sitt barn med föräldramötet/föreläsningen som utgångspunkt. Frågor och checklistor från föräldramötet utgör ett enkelt sätt att prata om vad barnen tänker kring ämnet.
Henrik Skold -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Är du intresserad av att jag kommer till er skola eller dina barns klass? Maila eller ring så berättar jag mer!

Kontakta mig / boka föreläsning  

 

Hos Statens medieråd, No Hate – Tillsammans mot Näthat hittar du kanonbra material för egenstudier eller som underlag om du själv vill prata med klassen. Metodmaterial för vad som gäller juridisk och en  bloggskola för moderatorer några av de utbildningsverktygen som finns där.
Photo 2014-03-24 08 28 53

 

 

 

 

 

http://nohate.se

 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer

© Henrik Pallin - Nätvanor 2019